söndag 12 maj 2013

254. Hälften av dom som kämpar går under, hälften av dom som älskar exploderar

Jag har tidigare skrivit om vikthets som bidrar till snedvridna ideal, konstiga dieter och träningstvång.
Jag står fast vid mina ord. Kan vi snälla sluta att vikthetsa nu?

Jag läser detta och blir både upprörd över att sociala medier hetsar och lättad över någon skriver så konkret om ett ämne som uppenbarligen bidrar till något som kan liknas med hjärntvätt. Jag tycker inte att det är okej att vartannat foto i mitt Instagramflöde innehåller nyttiga frukostbilder och en pose på gymmet. Det är inte okej att skriva att man är tvungen att träna bort maten som mormor tvingat i en. Det är inte okej att utnyttja sociala medier som bas för hetsen och jämföra och kritisera. Det är däremot okej om du själv väljer ett sunt hälsosamt liv, men hetsa inte andra till viktnedgång.

Precis som Josefin, börjar jag fundera om jag inte är hälsosam som inte äger synliga magmuskler eller inte äter nyttiga mellanmål som kvarg jämt. Hetsen bidrar till ett extra kritiskt öga där ingenting duger. Det är detta kritiska öga som jag vill radera från både mig själv och min omgivning.

Dessutom är gränsen mellan ett sunt och osunt hälsosamt liv hårfin. Jag är så tacksam över att jag har fått växa ur mitt tonårsjag i en danssal där vi ständigt blir påminda om att vikten inte spelar någon roll, utan att det är dansen som är det viktiga. För att bli en bra dansare krävs ingen trådsmal kropp, utan en stark energisk kropp. Personligen strävar jag inte efter smalhet. Min träning (som jag medvetet valt att inte föreviga på något socialt media) är till för att stärka mig själv.

Jag har idag kalasat på tårta och godsaker och tänker inte träna bort det med en kvällslänk eller svält imorgon. Jag kommer troligtvis aldrig att få en platt mage och smala ben och det är mer än okej. Jag har tidigare tyckt, mycket på grund av hetsen omkring, att min kroppsform inte passat i bikini och korta shorts. Men i sommar tänker jag i ren protest och ett steg närmare att älska mig själv, att gå på stranden utan att hålla in magen. Utan vikthetsen skulle jag (och många andra) ha mycket enklare att lära sig att älska sig själv och sin egen kropp. Så håll käften, tack!

Om ni har invändningar eller synpunkter kring detta, kommentera gärna.

4 kommentarer:

 1. alltså herregud du är så jävla bra på att prata om detta och jag älskar detta så mycket. tack vare att sådana som dig finns så kommer vi vinna över idealen, en dag. en dag <3

  SvaraRadera
 2. alltså damn. du är så grym. love thiis!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig om att beach body-artiklarna varje vår är som hjärntvätt. Fitspo, thinspo och sånt har jag stött på men jag väljer att inte läsa dem dagligen. God mat är ju något av de bästa som finns!

  Förresten ska du sälja i glasskiosken på torget i sommar? :) För du var visst där förra sommaren. Jag kommer att vara där i sommar.

  SvaraRadera