lördag 20 april 2013

246. Men tro inte att jag älskar dig nykter

Ibland utnyttjas sociala medier på fel sätt.

Det privata jaget är plötsligt detsamma som det offentliga jaget. De nya inköpen är inte nya och den goda måltiden är inte tillräckligt god om de inte finns som bevis på Instagram, den nya profilbilden på Facebook godkänns inte om den inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet och det ska bloggas dagligen om vardagliga detaljer. Priset för det mest skrytsamma (överdrivenhet har en tendens att bli skrytsam även om det inte är tanken) tar ändå vi-har-just-blivit-ett-par-och-är-tvungen-att-synnas-överallt-på-media-så-att-alla-vet-att-det-är-vi-nu. Det skär lite i mitt hjärta varje gång.

Umgås man inte på riktigt om man inte publicerar en bild på varandra eller skriver ett fyndigt citat som den ena sagt klumpigt? Görs det för ens egen skull, för att man ska minnas och ha något att skratta åt senare, eller för alla andras skull, så att de ska se att just ikväll har man skitkul? Det handlar om bekräftelsebehov. Mobilen plockas upp varannan minut för att kontrollera om någon har uppskattat sina prestationer (för det är väl det vad statusuppdateringar och foton är?). Bekräftar någon mig nu?

Människan är beroende av att bekräftas med hjälp av gillningar, kommentarer och delningar. Är det så tragiskt att sociala medier, såsom Facebook och Instagram, finns till för att lindra vårt bekräftelsebehov? Eller är de till för att vi ska ha koll på varandra, för att vi ska se att hon tillbringar ytterligare en fredagskväll med honom?

Det finns inget behov av att se varje frukost, varje mysstund med killen, varje ny sminkning, varje träning, varje ny hårfärg eller varje förfestscen på varje aktiv social media. Distansen mellan oss har förminskat avsevärt mycket. Ett par klick senare vet jag var du befinner dig och vem som håller din hand. Jag behöver inte ens ringa.

Och allra värst är näthatet. Egentligen har jag massvis att säga om det, men det gör mig alldeles för ledsen och orden bara klumpar ihop sig. Det enda jag kan säga just nu är att det är för jävligt och jag hoppas innerligt att det inom en snar framtid ska få ett slut.

Var så vänliga och använd sociala medier korrekt.

4 kommentarer:

  1. Så sanna ord du är verkligen klok.

    Jag vill peppa tjejer och killar att ta tag i sin ätstörning och verkligen bli friska.
    Jag brinner för att hjälpa folk, även om just du inte har en ätstörning så finns det otroligt många framörallt tjejer som kämpar med den som är nära döden hjälp mig att ändra medias sjuka kropps bild. kram! Kika gärna in på min blogg och då en inblick hur det är att leva med en ätstörning.

    SvaraRadera
  2. otroligt bra skriva Jennie!

    SvaraRadera