tisdag 22 januari 2013

208. Kan vi snälla sluta vikthetsa nu?

Alla har rätt till sin egen åsikt. Detta är min. Ni behöver inte hålla med mig. Men detta är något som har förstört så mycket och funnits i bakhuvudet i alldeles för många år. Nu ska det inte längre få påverka mig till något sämre.

Jag är så satans trött på detta eviga tjat om ideal, dieter och träning. Jag lovar, nästa person som talar om formen inför beach 13 eller klagar över att hon ätit för mycket i helgen, kommer jag att slå.
Jag orkar inte längre.

Vikthetsen finns överallt. Nu tänker jag inte längre tolerera den. Jag följer inte längre träningsbloggar. Jag håller fast vid att jag aldrig någonsin kommer att prova på dieter. Aldrig sockerstrejka (det är ju bara löjligt). Jag ska aldrig bedöma någon utgående från dess utseende. Jag ska inte jämföra. Jag ska inte tävla om vem som har mest träningsvärk. Låt mig få äta sötsaker och inte träna på en vecka utan ångest. Låt mig få äta vad jag vill när jag vill och hur mycket jag vill. Låt mig få träna hur ofta jag själv vill.

Jag har ingen aning om vad jag väger och vill heller inte veta det. Det spelar egentligen ingen roll. Visst, jag kan en dålig dag få ångest över att jag är två byxstorlekar större än de andra och att magen aldrig kommer att bli platt. Men är inte världen väldigt liten om allt kretsar kring utseendet? Och grundar det inte sig i vikthetsen som kräver en snedvriden kroppsbild? Det spelar ingen jävla roll att jag inte har smala ben eller inte tränar dubbelpass varje dag. Jag accepterar hellre att jag är tjock och lyckligt ovetande om alla krav än att vara smal och aldrig nöjd.

Det spelar ingen roll om ingen är av samma åsikt och jag står ensam i kampen om att stå emot vikthetsen, jag tänker inte längre lyssna och hjärntvättas till en förvrängd uppfattning. Så håll käften, tack!

För att förtydliga: det handlar mer om att acceptera sig själv, inte lyssna på det ätstörda idealet och radera ångesten, än ett tyck-synd-nu.

10 kommentarer:

 1. hur sant som helst!!

  SvaraRadera
 2. Kör hårt bruden. Stå på dig. Vikten har ingenting att göra med om man är vacker eller inte. Det kommer inifrån. Och hur fin en människa än är på utsidan så är det insidan som räknas.

  SvaraRadera
 3. så jävla bra skrivet. vill kunna reblogga, dela på facebook eller retweeta men det går ju inte riktigt. bästa bästa inlägget. ätstörningar, ideal och hets är bajs. puss

  SvaraRadera
 4. Jag är så glad att du valde att uttrycka din åsikt i detta ämne. Kroppsfixeringen har fått äckligt skrämmande stora proportioner. Världen är vrickad och det är viktigt att säga ifrån, att gå emot. Jag vill inte ha ett samhälle som uppmuntrar till vikthets och ätstörningar. Jag begriper inte varför det ska vara okej att kritisera kvinnokroppen överallt och hela tiden. Det har nästan gått så långt att det inte är okej att må bra och trivas med sin kropp, att ha en sund relation till sig själv och sin kropp. Men det tänker jag aldrig ge efter för och det låter som att du är av samma åsikt. Så ja, tack för texten!

  SvaraRadera
 5. Jag dör. Detta kan vara det bästa jag läst någonsin. Du har så jävla rätt i allt du säger, är lika trött som du på att höra allt tjat. Blir så ledsen över att tjejer ska gå runt & må dåligt och framför allt försöka dra ner en själv i det.

  Alla är vi vackra som vi är!! Inget är mer sant än det.

  SvaraRadera
 6. TOUCHÉ! Fan va bra, ha gått runt och funderat på detta själv också å du satt mina tankar i ord!

  SvaraRadera
 7. antagligen något av det bästa jag läst på länge. hade velat visa så många av mina kompisar detta, få dem att sluta oroa sig och bry sig så jävla mycket. för jag är väl glad att om de trivs med sitt hälsosamma liv, och det är bra att vara hälsosam, men inte när det går överstyr, och inte när det är utseendet som är målet istället för kroppens eget bästa. jag har sett det gå för långt, och jag vill inte att de ska hamna där. och jag vill inte att de ska tjata om att allt ska vara nyttigt när man bara vill köpa en ben&jerry att dela på till filmen istället för nötter och frukt, VARJE GÅNG.

  så fruktansvärt bra skrivet. kan inte uttrycka mig bättre. mitt i prick. så jävla bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir glad av komplimangerna, att du anser att det är mitt i prick, men samtidigt väldigt ledsen. Visa detta (och andra bra texter som är mot kropps- och viktfixering) åt dina vänner. Berätta åt dem att du är orolig innan det har gått för långt.

   Radera